28 май 2021

Мария

От малка обича да изразява себе си чрез изкуството и печели първия си конкурс още на 8-годишна възраст. В 12-и клас избира между дизайна и свиренето на китара. Радваме се, че в крайна сметка е избрала първото за своя професия. Завършва магистратура по Визуална комуникация в НХА и не спира да изразява себе си чрез изкуството и до ден днешен. Плакатите ѝ са пътували през три континента – Мария има участия в над 20 изложби в Русия, Боливия, Казахстан, Германия, Словакия, Хърватия, Сърбия, България и други.

Попада в direcrmedia|KRES благодарение на обява за стаж върху малки флаери с котки, оставени тайно в Академията от нашия арт директор и един от копирайтърите ни. Флаерите привличат вниманието ѝ, разпръснати из коридорите на сградата и така се озовава при нас.

За 3 години DMK я научава на думата „НИЕ“. Твърди, че клишето „сам се стига бързо, но заедно се стига надалеч“ е придобило смисъл дори за инатлив индивидуалист като нея.

Едни от най-любимите ѝ проекти са социалните, а една от най-големите ѝ слабости е доброволчеството в НПО каузата „Лечение без граници“, за която продължава да се бори като доброволец вече над 5 години.

Хобито ѝ е да открива нови хобита и да тества различни неща. Никога не ѝ е скучно, защото се опитва да търси вдъхновение всеки ден, прескачайки от проект в проект –  шантави маникюри, бродерии, садене на кактуси и отливане на свещи… списъкът е дълъг.

Най-приятно ѝ е да се загуби някъде из най-старите, пусти и забравени места в България, а идилията за нея е когато си заровиш краката в топлия пясък на плажа, отпивайки някоя крафт бира под чадъра.